Naast de bekende negatieve effecten van Social Media (verwrongen zelfbeeld, verslavende werking, verspreiding van desinformatie, gebrek aan non-verbale communicatie, vervanging en ondermijning van journalistiek) bedacht ik een mij tot nog toe onbekend fenomeen:
Men heeft over het algemeen een grotere neiging om op negatieve berichten te reageren dan op positieve berichten, omdat er bij negatieve berichten iets recht te zetten is. Hierdoor groeit interactie op deze berichten, waardoor een algoritme wat selecteert op interactie ze hoger in de tijdlijn zet dan positieve berichten.
Dit lijkt op Negativity Bias, maar verschilt op een essentieel onderdeel: Negativity Bias gaat over de natuurlijke neiging om negatieve berichten eerder te onthouden dan positieve berichten. Dit is een evolutionair fenomeen: Hoe meer bedreigingen je signaleert hoe groter de kans op overleven.
Wat ik beschrijf is de neiging om sneller te reageren op negatieve berichten op social media, vanuit de behoefte om iets recht te zetten: Dit kan zijn omdat de lezer het niet eens is met de informatie of vanwege moral panic: het moreel kompas van de lezer wordt om negatieve redenen aangesproken.