H1 | The Nature of the Past
Columbus wilde via een andere route naar Indië reizen. Kreeg eerst geen akkoord omdat er geen noodzaak was. Maar toen in Spanje alle Joden en Moslims waren verdreven wilde Spanje het Christendom verspreiden, en dit was de missie die aan Columbus werd gegeven.
Daar aangekomen vond hij mensen ‘zonder religie en taal’. Zonder religie en taal kun je geen land bezitten volgens Columbus, dus hij claimde het land via schrift.
Columbus maakte zijn reis vlak na de uitvinding van de boek druk machine. Columbus maakte de wereld groter, Gutenberg liet hem sneller draaien.
Columbus dacht nog steeds een route te hebben gevonden naar de oude wereld. Het was de Florentijn Amerigo Vespucci die het in 1503 in een rapport een nieuwe wereld noemde. Een wereld met meer mensen en dieren dan Europa, Azië en Afrika. De Duitse cartograaf Martin Waldseemüller vernoemde het nieuwe continent naar Vespucci: “America”
In Spanje ontstond de discussie of de oorspronkelijke bevolking wel bezitters waren van hun land, maar tot het genoegen van de Spaanse koning was dit volgens geleerden niet het geval. 1 Dominicaanse priester, Antonio de Montesinos, was het hier niet mee eens. Hierdoor moesten de Spaanse veroveraars het Christelijke verhaal van de geschiedenis van de wereld ‘Requerimento’ voorlezen aan iedereen. Wie het er niet mee eens was werd samen met de hele familie tot slaaf gemaakt.
Aristoteles’ theorie dat sommigen geboren zijn als onderdaan en sommigen als heerser werd veel aangedragen als argument voor de oorlog.
De Spanjaarden zaten in 1565 in Florida en in 1607 in Santa Fe, de Fransen in 1608 in Quebec. De Engelsen waren sinds 1584 op de hoogte van de Spaanse tyrannie en waren ervan overtuigd dat zij, nobele, wijze Engelsen, de Indiërs konden bevrijden uit Spaanse handen.
Eind 16e eeuw stichtten ook de Engelsen een kolonie.